Čovekova tragedija

Imre Madač
ČOVEKOVA TRAGEDIJA
Adaptacija: Kata Đarmati i Kokan Mladenović

REDITELj KOKAN MLADENOVIĆ

Dramaturg                  Kata Đarmati
Scenograf                  Marija Kalabić
Kostimograf              Marina Sremac
Kompozitor                Marko Grubić
Scenski pokret         Olivera Kovačević Crnjanski i Frosina Dimovska

IGRAJU

Adam                   ARON BALAŽ
Eva                      AGOTA FERENC
Lucifer            EMINA ELOR

Hor

Irena Abraham                       Ištvan Kereši
Livia Banka                            Tamaš Varga
Andrea Jankovič                    Zoltan Širmer
Gabriela Crnković               Gabor Pongo
Julia Kokrehel                      Tamaš Hajdu, s.a.
Terezia Figura                      Atila Nemet

2009/2010. seazona

PREDSTAVA

Kroz Madačev tekst, sada pokušavam da redefinišem ko smo mi u stvari, gde se to čovečanstvo nalazi danas, na kraju prve decenije 21. veka i do koje mere se  umnožavaju stranputice u ljudskom razvoju koje je Madač i te kako dobro uočio i mudro naslutio. Čitava priča u osnovnom tekstu prati razvoj izneverenih ideja koje je trebalo da donesu prosperitet čovečanstvu a u stvari ga je unesrećilo i pretvorilo u skup izneverenih očekivanja. Toliko se zla na svetu desilo od Madačeve smrti do ovog trenutka da smo mi dužni da celu strukturu zla prikažemo iz sadašnjeg vremena.

Kokan Mladenović

REDITELj

Kokan Mladenović je rođen u Nišu 1970. godine. Završio je srednju glumačku školu u Nišu u klasi Mime Vuković-Kurić. Diplomirao na Katedri za pozorišnu i radio režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu 1993. godine u klasi Miroslava Belovića i Nikole Jevtića.

Za svoj rad, dobio je nagradu «Bojan Stupica» kao i sve druge značajne nagrade na festivalima u Srbiji i Crnoj Gori.

Bio je umetnički direktor pozorišta  «Dadov» od 1991. do 1995. godine i umetnički direktor Narodnog pozorišta u Somboru u sezoni 1999/2000. Danas je direktor pozorišta Atelje 212.

POZORIŠTE

Novosadsko pozorište je svoju prvu predstavu Mačja igra Ištvana Erkenja, premijerno izvelo 1974. U prostorije nekadašnje Ben Akibe preselili su se 1985. Predstave igraju na mađarskom jeziku i to na dve scene – velikoj i kamernoj. Sve predstave sa redovnog repertoara se simultano prevode na srpski. Pozorište ima u proseku pet premijera po sezoni a isto toliko predstava prenese iz prethodne u narednu sezonu. Na repertoaru imaju: drame, vodvilje, operete, tragikomedije, mjuzikle… Postavljaju klasike – mađarske, vojvođanske i svetske ali i savremene dramske pisce iz raznih geografija.