Ženidba

Ponedeljak, 15. avgust 21.00 čas, Mali grad

Narodno pozorište Sombor

Nikolaj Vasiljevič Gogolj

ŽENIDBA

Adaptacija i režija: ANA ĐORĐEVIĆ

Scenografija: Vesna Štrbac

Kostimografija: Lana Cvijanović

Muzika: Miroslav Radulović i Stevan Radulović

Uloge:

Agafja Tihonovna: MILIJANA MAKEVIĆ

Arina Pantelejmonovna: OLGICA NESTOROVIĆ

Fjokla Ivanovna: TATJANA ŠANTA TORLAKOVIĆ

Potkoljosin: MARKO MARKOVIĆ

Kočkarjov: MILjAN PRLjETA

Kajgana: NINOSLAV ĐORĐEVIĆ

Anučkin: BRANISLAV JERKOVIĆ

Ževakin: SRĐAN ALEKSIĆ

Dunjaša: TIJANA MARKOVIĆ

Stepan: MIHAJLO NESTOROVIĆ

Inspicijent: Zoran Vučković

Sufler: Ninoslav Vranić

Premijera: 24. septembra 2010.

Nagrada za najbolju dramsku predstavu u celini, na 61. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine. Marko Marković je dobio nagrada za najbolju mušku epizodnu ulogu za ulogu Potkoljisina.


PREDSTAVA

Ženidba u režiji Ane Đorđević smeštena je u moderno doba, u epohu koja je sublimat 20. i 21. veka. Predstava se bavi pitanjem sklapanja braka na formalan način, koji ne podrazumeva nikakve emocije i bliskost među ljudima. Žanrovski se u osnovi radi o komediji, ali se najpre može okarakterisati kao ostvarenje u eklektičkom stilu. Glavnu mušku ulogu u predstavi igra Marko Marković „koji je onaj koji se ženi. Odnosno onaj koji neće da se ženi”. Prema Markovićevim rečima njegov lik je „najnormalniji čovek, koji jednostavno razmišlja, kao i drugi koji su pred ženidbom, pred tim činom za otadžbinu nužnim u zemlji Srbiji, što je prilično paradoksalno”.

http://www.npsterija.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=100049:zenidba&catid=53:festivali&Itemid=93


POZORIŠTE

Narodno pozoriste Sombor

www.npozoristeso.co.rs

PISAC

Nikolaj Vasiljevič Gogolj je bio ruski pisac rođen u Ukrajini. U svojim delima je pokazivao duboko razumevanje za ljude, mentalitet, istoriju i kulturu Ukrajine i Rusije. Hronološki je prvi među plejadom velikih ruskih realista, pisao je pripovetke, romane i komedije. U njegovim radovima je prisutan i uticaj prethodne epohe nacionalnog romantizma. Gogolj je imao veliki uticaj na kasnije ruske realiste. Pripovetke i romani: Večeri na majuru kod Dikanjke, zbirka Mirgorod, Taras Buljba,  Peterburške priče, Nos, Šinjel, Portret, Mrtve duše. Drame: Ženidba i Revizor.


REDITELjKA

Ana Đorđević je rođena 1977. godine u Beogradu. Diplomirala je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirala: Vilijam Šekspir San letnje noći,  Gradsko pozorište Podgorica; Stevan Koprivica Kad porasteš bićeš ja, Pozorište „Boško Buha”; Miroslav Belović Ždralovo perje, Teatar za deca i mladenci, Skoplje; Ana Đorđević Čardak ni na nebu ni na zemlji, Pozorište „Boško Buha”; Kiš/Baletić/Đorđević Red vožnje Andreasa Sama JDP, Molijer Don Žuan, Bitef teatar; Žo Ruts Sirano Malo pozorište „Duško Radović“; Bokačo Dekameron, „Boško Buha“; Džo Orton Šta je sobar video NP Subotica; Laza Lazarević Švabica i Dostojevski Zapisi iz podzemlja JDP.