Ban Bank

4. jul. Novosadsko pozorište – Ujvideki sinhaz izvešće predstavu “BAN BANK” po tekstu Jožefa Katone u režiji Andraša Urbana.
Režija: Andraš URBAN
Igraju: Daniel Husta, Silvia Križan, Zoltan Širmer, Gabriela Crnković, Arpad Mesaroš, Emina Elor, Atila Mađar, Atila Nemet, Terezia Figura, Gabor Pongo, Daniel Gomboš, Aron Balaž i Agota Ferenc

Ban Bank Jožefa Katone, uz Madačevu Čovekovu tragediju, najznačajnije je delo mađarske dramske literature u 19. veku. To je istovremeno ljubavna priča puna spletki, zavođenja i ljubomore, ali i istorijska drama, ozbiljna kritika o privatnim i državnim dužnostima, pa i snažna propaganda protiv vladajućeg sistema stranaca iz austrijske vlasti.
Za vreme ratova za Svetu zemju mađarski kralj Andrej II je na ratištu, umesto njega vlada njegova voljena žena Gertruda. Glavni lik, ban Bank vraća se krišom sa svog puta gde u kraljevskom dvoru nalazi bahatu kraljicu koja sve deli sa svojim vitezovima. Njenom bratu jedina želja je da zavede Bankovu ženu, Melindu. Za to vreme, u podzemlju palate već je počela buna protiv vlasti. Naš heroj treba da reši probleme Banka, a i probleme bana – a lični moral i moral političara se suštinski razlikuju.
Komad je bio izveden nekoliko puta 1848. godine ali je tek po izbijanju revolucije postao jedna o najznačajnijih drama na mađarskom jeziku. Za Katonina života delo se nije izvodilo zbog cenzure. Ferenc Erkel, kompozitor između ostalog i mađarske himne, po ovom delu komponovao je svoju najslavniju romantičnu operu.