Bura

Reditelj ANDRAŠ URBAN / Urbán András

Prevod Živojin Simić, Sima Pandurović

Scenograf ZOLTAN PEROVIĆ
Kostimograf DRAGICA PAVLOVIĆ
Kompozitor SILARD MEZEI / Mezei Szilárd
Scenski pokret IŠTVAN BIČKEI / Bicskei Istvan
Dramaturg OLIVERA ĐORĐEVIĆ
Asistent reditelja DRAGANA JOVANOVIĆ
Lektor NATAŠA ILIĆ

Premijera: 11. mart 2009.

ULOGE

Alonzo, kralj Napulja RISTO BUKVIĆ
Sebastijan, njegov brat MLADEN MILOJKOVIĆ
Prospero, zakoniti vojvoda milanski
ALEKSANDAR MIHAILOVIĆ
Antonio, njegov brat, milanski vojvoda-uzurpator
DRAGIŠA VELjKOVIĆ
Ferdinand, sin napuljskog kralja
MILOŠ ANĐELKOVIĆ
Goncalo, pošten stari savetnik MIROSLAV ĐORĐEVIĆ
Adrijan, napuljski plemić STEFAN MLADENOVIĆ
Kaliban, divljak i nakazan rob DEJAN CICMILOVIĆ
Trinkulo, lakrdijaš ALEKSANDAR KRSTIĆ
Stefano, pijani podrumar MIROLjUB NEDOVIĆ
Kapetan broda PETAR ANTIĆ
Miranda, Prosperova kći BORJANKA LjUMOVIĆ
Arijel, vazdušni duh ALEKSANDAR MARINKOVIĆ
Duhovi
Sanja KRSTOVIĆ, Snežana PETROVIĆ, Ivana NEDOVIĆ, Vesna STANKOVIĆ, Jasminka HODžIĆ, Maja VUKOJEVIĆ-CVETKOVIĆ, Katarina ARSIĆ, Neđa NEDOVIĆ

Kritike
Ostajući u okvirima narativno-tematskog nivoa Šekspirove romantične drame, bez prevelikog upuštanja u “kreativno-kritički dijalog” s autorom, uz inteligentno korišćenje elemenata neverbalnog teatra, Urban i glumački ansambl grade predstavu prefmjene scenske izražajnosti.
Miroslav Miki RADONjIĆ (Obrazloženje selekcije za 45. festival “Joakim Vujić” Šabac 20-27. april 2009.)

O pozorištu
Narodno pozorište u Nišu je osnovano 11. marta 1887. godine i jedno je od najstarijih pozorišnih kuća u Srbiji. Još od osnivanja 1887. mnogi značajni umetnici su igrali na scenama ovog teatara. Pozorište je izveo više od 10000 predstava koje su visoko ocenjene ne samo u Nišu nego i širom Srbije. Više od šest miliona gledalaca širom Srbije, Jugoslavije i drugih delova sveta videlo je predstave ovog pozorišta. Narodno pozorište u Nišu izvodi dela nacionalne i svetske klasike kao i savremene komade. U proseku tokom jedne sezone pozorište ima pet premijera i oko dvestotine repriznih izvođenja. Redovno i aktivnu učestvuje na festivalima u zemlji. Godine 1998. predstava «Ja, Klaudije» osvojila je sedam nagrada na Festivalu «Joakim Vujić» kao i nagradu na «Danima Ljubiše Jovanovića» u Šapcu. Ove godine Narodno pozorište iz Niša je sa predstavom «Bura» učestvovalo na 54. Sterijinom pozorju.

Vilijam Šekspir (1564 – 1616)
Engleski pesnik i dramski pisac, koji se, prema više različitih izvora, smatra za najvećeg pisca na engleskom jeziku i dramaturga svetskog glasa. Opus njegovih dela koja su preživela do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dve duge narativne poeme, i nekoliko drugih poema. Drame su pisane u stihu (blank-vers), u petostopnom jampskom desetercu, pretežno bez rime, i s malo umetnute proze u dijalogu. Prvo izdanje celokupnih Šekspirovih dela štampano je u Londonu 1623; celokupna dela objavljena su kod nas prvi put 1963.

Andraš Urban
Rođen je 1970. u Senti. Kao sedamnaestogodišnjak otvara samostalnu pozorišnu i književnu radionicu gde je istovremeno autor, reditelj i glumac. Formira čuvenu pozorišnu trupu AIOWA koja teatar tretira kao specifičnu, ali ipak sveumetničku i, ne na poslednjem mestu, ideološku akciju. Upisuje odsek režije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, klasa prof. Vlatka Gilića. Studira filmsku i pozorišnu režiju i režira u subotičkom Narodnom pozorištu. Sredinom devedesetih prekida studije, napušta rad u pozorištu i godinama živi povučeno. O pozorištu samo razmišlja. Posle pet godina nastavlja studije, u klasi prof. Bore Draškovića, kod koga 2000. diplomira. Počinje da režira u pozorištu “Deže Kostolanji”, a uz podršku segedinskog MASZK-a i vlastitog ansambla stvara i “nezavisne“ pozorišne predstave. Radi i u Novom Sadu, u Beogradu, vodi umetničke radionice u Rumuniji, preduzima studijsko putovanje u Japan. Od 2005. je direktor pozorišta “Deže Kostolanji”.
Režirao je dela Bihnera, Šekspira, Dejana Dukovskog, F. Arabala, J. Pilinskog, Ota Tolnaija, Jordana Radičkova, Geze Čata, Slobodana Tišme, Beketa, S. Plat, Brema Stokera.Autor kratkih filmova Neko i neko (1991), Staklo (1992), Kao da nas i nema (1993) i knjige pripovedaka Partizan iz zore (2003).

Nagrade, priznanja: I nagrada Festivala malih i eksperimentalnih scena, Pančevo (Rosa, 1989), Specijalna nagrada žirija Bitefa za predstave Woyzeck i Hamlet (1992), Nagrada za najbolju režiju IX smotre alternativnih pozorišta, Segedin (Deca, Okuka smrti, 2003), Nagrada za inovacije X smotre alternativnih pozorišta, Segedin (0,1,2004), Sterijina nagrada Okruglog stola 53. Sterijinog pozorja 2008, za najbolju predstavu – Urbi et orbi.