Dundo Maroje

MARIN DRŽIĆ
DUNDO MAROJE

Mali grad 14.8.2009, petak u 21:00
Predstava traje 1h 30′

na način Velikog meštra Mire Belovića
kako ga igraju štićenici Kaznenog zavoda
u Kruševcu

Adaptacija i režija KOKAN MLADENOVIĆ

Kostimograf MAJA MIRKOVIĆ
Scenograf MARIJA KALABIĆ
Dizajn muzike MARKO GRUBIĆ
Scenski pokret ANDREJA KULEŠINOVIĆ
Premijera 26. juna 2009. godine

* Zahvaljujemo se Jeleni Kovačević iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta na prikupljanju građe za predstavu.
ULOGE:
Dundo Maroje, dubrovački trgovac MILIJA VUKOVIĆ
Maro, njegov sin NEBOJŠA VRANIĆ
Ugo Tudeško, njemački plemić
DUŠAN DULE JOVANOVIĆ
Bokčilo, sluga Dunda Maroja BOJAN VELjKOVIĆ
Popiva, sluga Mara Marojeva DEJAN TONČIĆ
Pomet, sluga Uga Tudeška BRANISLAV TRIFUNOVIĆ
Ondardo de Augusta, stražar DRAGAN MARINKOVIĆ
Laura, rimska kurtizana NIKOLA RAKIĆ
Petrunjela, njena služavka MILOŠ SAMOLOV
Pere, Marova verenica BOBA STOJIMIROVIĆ
Baba, njena pratilica TOMA TRIFUNOVIĆ
Krčmar PREDRAG MILENKOVIĆ
Muzičar, Najavljivač NIKOLA PAUTOVIĆ

O predstavi
Držić je vešto renesansnoj komediji dodao satiričnost usmerenu protiv rasipništva i bahatosti dubrovačke vlastele, u vreme kada običan puk živi prilično teško. I njegov čuveni monolog o ljudima nazbilj i nahvao, dobrim i zlim, utopistička je projekcija zemlje u kojoj su svi jednaki i svako gospodar svega. Dundo Maroje je nastao pre Utopije Tomasa Mora i Grada sunca Tomaza Kampanele, i u toj svojoj plemenitoj utopiji veoma je sličan zemlji u kojoj smo živeli i koju sam, lično, veoma voleo. Bio sam motivisan i željom da iznova podsetim na svog sjajnog profesora Miroslava Belovića, jednog od najznačajnijih reditelja u istoriji našeg teatra, i njegovu postavku Dunda Maroja, sa Nikolom Simićem kao Pometom i Brankom Cvejićem kao Petrunjelom. Belović je Dunda Maroja smestio u katolički samostan, a ja u Kazneno-popravni zavod u Kruševcu. I samostan i zatvor su prostori sputane slobode, to jest mesta gde slavljenje života kakvo Dundo Maroje uistinu jeste – mnogo bolje i jače dolazi do izražaja.
Kokan Mladenović

Pozorište
Profesionalno pozorište u Kruševcu zvanično je osnovano 1946. U prvom periodu Narodno pozorište u Kruševcu radi na profesionalizaciji pozorišnog čina i na akademizaciji teatarskog stila u pozitivnom smislu te reči. Repertoar je sastavljen od klasičnih domaćih autora i nekoliko ruskih, sovjetskih dramatičara. U drugoj etapi Narodno pozorište u Kruševcu izvodi dela savremene evropske i domaće drame, a poseban uspeh ima u dramatizaciji Dostojevskog. Od 1969. menja naziv u Kruševačko pozorište. Treću etapu, od 1986. pa sve do danas, obeležava artistička volja za promenom i uzletom. Izvode se drame Ben Džonsona, Karla Goldonija, Aleksandra Popovića, Ežena Joneska, Branislava Pekića, Siniše Kovačevića, Dušana Kovačevića… Danas pozorište podjednako neguje srpsku i inostranu dramu, kao i dečiju scenu. Kruševačko pozorište je među najaktivnijim teatrima u Srbiji, pod čijim se pokroviteljstvom i u čijoj produkciji održi preko 250 programa godišnje.

Reditelj
Kokan Mladenović
Kokan Mladenović je rođen u Nišu 1970. godine. Završio je srednju glumačku školu u Nišu u klasi Mime Vuković-Kurić. Diplomirao na Katedri za pozorišnu i radio režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu 1993. godine u klasi Miroslava Belovića i Nikole Jevtića.
Za svoj rad, dobio je nagradu «Bojan Stupica» kao i sve druge značajne nagrade na festivalima u Srbiji i Crnoj Gori.
Od 1. jula 2009. godine upravnik je Ateljea 212.
Predstava Dundo Maroje je njegova prva režija u Kruševačkom pozorištu