Godo na usijanom limenom krovu

BRANKO DIMITRIJEVIĆ
GODO NA USIJANOM LIMENOM KROVU

Mali grad,  petak 14.8.2009, 21:00
Trajanje: 80 min.

Reditelj NIKOLA ZAVIŠIĆ
Dizajn scene i kostima Ivana Vasić
Dizajn svetla Nikola Zavišić, Marko Radanović
Dizajn tona Goran Simonoski
Inspicijent Snežana Radovanov-Kuzmanov
Sufler Srđan Stojanović
Premijera: 14.03.2008; Kamerna scena

ULOGE:
Tamara MARIJA MEDENICA
Vesna SANjA RISTIĆ-KRAJNOV
Maja JOVANA MIŠKOVIĆ
Godo NENAD PEĆINAR
Ozi IGOR PAVLOVIĆ
Miki MARKO SAVIĆ

O predstavi
Tri para u ovoj neoegzistencijalističkoj romantičnoj komediji provode vreme na krovu jedne višespratnice, gde ratuju sa urokljivim pticama, gromovima, strujom i vanzemaljcima (…) Autor je smatrao da je pravo vreme za povratak Teatru Apsurda. I eto.
Branko Dimitrijević

Godo na usijanom limenom krovu predstavlja jedan drugačiji, optimističan i dobromislen, hedonistički pogled na svet koji tretira vreme na jedan starinski, bonvivanski način. Raspričani i razigrani junaci ove priče o neispunjenim snovima, neostvarenoj slobodi i nikada ostvarenom nezavisnom životu maštaju o situacijama i svetovima mnogo jednostavnijim, čistijim i boljim od stvarnosti koja nas okružuje. Ovo je romantična, antiutopijska, (kvazi)egzistencijalistička gorka komedija sa elementima naučne fantastike. Bekstvo u maštu, od same mašte, uz pomoć mašte i preko mašte.
Nikola Zavišić

Kritika
Dinamična, ubedljiva – povrh svega smešna, duhovita predstava Srpskog narodnog pozorišta.
Igor Burić, Dnevnik, 16.03.2008.
Godo na usijanom limenom krovu Branka Dimitrijevića je savremena komedija, stilski vrlo autentična, inspirisana autorovim romanom Nećemo o politici (1986). Radnja se dešava na krovu jedne zgrade, gde tri para uživaju u dokolici, slave rođendane Makijavelija, Froma i Beketa, ili se pretvaraju da su likovi iz dramske literature.
Pisac koketira sa tradicionalnim komediografskim obrascima (zamena identiteta, trostruko venčanje kao epilog), kao i sa motivima iz poznatih dramskih dela (Beketa, Marivoa, Tenesi Vilijamsa). (…) Reditelj Nikola Zavišić je tekst postavio izvanredno ritmično i muzikalno tako da se, ponekad, stiče utisak da je reč i o muzičkoj predstavi. (…) Godo na usijanom limenom krovu je izuzetno maštovita predstava koja nepredvidivo zasmejava, ubrizgava neprocenjivo vredne doze nade, a daje i relevantna zapažanja o pozorištu, filmu i literaturi, tretirajući ih kao mogućnost za esencijalno razumevanje sveta. Iako su životi ovih sanjara određeni jezivo tmurnim društvenim okolnostima, korupcijom i konstantnom dilemom između ostanka i odlaska iz zemlje, njihov idealizam se uopšte ne rasipa. A taj neizlečivi optimizam nije proizvod nekakvih slučajnosti, već vrlo svestan stav, u određenoj meri i oblik protesta protiv neiskorenjivih društvenih nepravdi, jedan modus vivendi sa predumišljajem.
Izuzetno maštovita predstava, Ana Tasić, Politika, 20.03.2008.

Reditelj
Nikola Zavišić je magistrirao pozorišnu režiju 2003. na katedri alternativnog i lutkarskog pozorišta Akademije lepih umetnosti u Pragu. Sa trupom ComFactory obišao je mnoge evropske festivale i putovao po Belgiji, Holandiji, Nemačkoj, Češkoj itd. Napisao je preko 300 radio drama Srbokap i Jakovljević koje su sve emitovane na radiju B-92 u periodu od 1994-2004.

Pisac
Branko Dimitrijević je devetnest godina živeo u Sjedinjenim Američkim Državama. Autor je više knjiga, od kojih su najpoznatije Oktobarfest (po kojoj je snimljen istoimeni film), Nećemo o politici i Hoćeš li da popiješ nešto.