Grad

PATOS, SRBIJA
Marina Milivojević-Mađarev
GRAD

Sreda 12.8.2009, 21:00 Mali grad
Trajanje: 80 min.

Reditelj i voditelj procesa Sunčica Milosavljević
Kompozitor Nenad Urošević Billy
Scenograf Jelena Stojanović
Kostimograf Slađana Perić
Autor fotografije Vladislav Nešić
Koreografija Bojana Marković
Scenske borbe
Goran Galić / PATOS & Aikido klub Rionen
Producent Centar za kulturu Smederevo

IGRAJU:

Đurađ Branković Dragiša Glogovac
Jerina Branković Ana Pašti
Mara Branković Anđelka Vulić
Stefan Branković, Mladi vlastelin Dušan Dakić
Grgur Branković, Pastir Miloš Stojadinović
Lazar Branković Milan Stojadinović
Gojko Radanov Đorđe Marković
Srpski vojnici
Goran Galić, Ivan Simić, Bojan Vasić, Bojan Petrović
Stari vlastelin, Sveštenik Radivoje Đoković
Turski ambasador Žika Đorđević
Turski vojnici Aleksandar Azemović, Ognjen Vitković
I turski izaslanik Dušan Štrbac
II turski izaslanik Vladimir Ivanović
III turski izaslanik Vojkan Dimitrijević
Dvorske dame
Ivana Stevović, Bojana Marković, Aleksandra Pavlović
Narod
Jelena Petrušević, Danijela Veličković, Ivana Spasić, Milena Spasojević, Anđela Stefanović,
Milica Stević

O predstavi
Dok u Zapadnoj Evropi renesansa hvata zamah, na Balkanu polako, u puno krvi i puno patnje, nestaje srpska srednjovekovna država.
Poslednji pokušaj odbrane države je utemeljenje grada Smedereva.
Šta je grad? Da li su grad zidine, ili monarh u dvoru, ili narod koji živi u gradu? Da li grad može spasiti državu?
GRAD govori o sudaru mita i istorije, o težnjama vladara koje se sukobljavaju sa strahovima i nadanjima naroda, o pokušaju da se iz ruralnog uzdigne urbano, da se od zemlje stvori država. Ta borba koja nije ni laka ni čista, ukazuje na neke dileme koje srpsko društvo potresaju do dana današnjeg.
„Drama GRAD je metodološki jedinstvena, originalna i visoko savremena dramska forma, koja kroz istorijsku paradigmu referira na savremenu srpsku istoriju, razotkriva mehanizme istorijskog suda i problematizuje ulogu medija u formiranju javnog mnjenja.“
Accidental Festival, ICA, London, maj 2008

O pozorištu
Pozorište PATOS okuplja mlade pozorišne praktičare oko istraživačkih i inovativnih pozorišnih projekata, koje često realizuje u saradnji ili partnerstvu sa profesionalnim pozorišnim kompanijama u zemlji i inostranstvu.
PATOS je jedino pozorište u Smederevu koje kontinuirano radi tokom cele godine. Tokom sezone se redovno održavaju radionice koje rezultiraju predstavama. Grupa okuplja oko 35 mladih ljudi i dvanaestak profesionalnih umetnika.
Članovi PATOS-a su uključeni ne samo u umetnički proces, već i u organizaciju međunarodnog festivala PATOSoffIRANjE i drugih programa čiji je producent Centar za kulturu. Članovi PATOS-a čine okosnicu nove, urbane kulture u Smederevu, kao nosioci budućeg rada i kriterijuma u kulturi.

Reditelj
Sunčica Milosavljević je diplomirala Pozorišnu i radio režiju i magistrirala Teatrologiju (2009) na FDU u Beogradu (mentor: prof. dr Milena Dragićević Šešić). Međunarodno iskustvo u oblastima procesnog pozorišta i drame stekla je u pozorištima u Srbiji, Sloveniji, B&H, Indiji. Radila je dugo na RTS i drugim televizijama. Umetnička je direktorka dva međunarodna pozorišna festivala u Srbiji. Laureat je UNESCO Aschberg fonda za rezidencijalni program na Darpana Academy of Performing Arts, Indija (2000.).
Završila je Evropsku Diplomu u projektnom menadžmentu u kulturi (2007). Vodila je kancelariju Švajcarskog programa za kulturu Srbija i Crna Gora / Pro Helvetia; Radila kao koordinatorka BITEFA; Administratorka projekata podržanih od Evropske komisije; Glavna koordinatorka više međunarodnih projekata.
Saradnica je nacionalnog Centra za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM, i suosnivačica i programska koordinatorka umetničke grupe BAZAART (2002). Sa pozorištem PATOS sarađuje od 2006.

Pisac
Marina Milivojević-Mađarev je diplomirala na odseku za dramaturgiju, a doktorirala je 2008. (mentor: prof. dr Petar Marjanović) na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
Od 1999. godine radi kao dramaturg i PR u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Objavila je više teatroloških eseja u pozorišnim časopisima Teatron i Scena. Napisala je dvadesetak radio drama za Dramski program Radio Beograda. Na nacionalnoj televiziji RTS bila je jedan od autora emisija o pozorištu Kolektivne senke, voditelj i urednik Hronika Bitefa i scenarista više desetina emisija u redakcijama zabavnog, školskog, dečijeg i ekološkog programa. Autor je knjige Biti u pozorištu koja je nastala na osnovu njene doktorske disertacije.
Drame su joj izvođene u Malom pozorištu “Duško Radović”, u pozorištu «Boško Buha», Pozorištu mladih u Novom Sadu. Drama Grad izvedena je u formi scenskog čitanja na Institutu savremenih umetnosti u Londonu, u okviru platforme za novo dramsko pisanje Need Circuit / Accidental Festival (2008.).