Kate Kapuralica

Reditelj i izbor muzike           JAGOŠ MARKOVIĆ
Scenski govor                              Dr. Ljiljana Mrkić-Popović
Kostimograf                                Božana Jovanović
Korepetitor                                Svetozar Saša Kovačević

IGRAJU
Luka                                          SAŠA TORLAKOVIĆ
Kate                                           BRANKA ŠELIĆ
Mare                                          BILjANA KESKENOVIĆ
Pavle                                         TATJANA ŠANTA TORLAKOVIĆ
Luko                                           SLOBODAN TEŠIĆ
Tivulin                                    RADOJE ČUŠIĆ
Kanđe                                         VLASTIMIR VELISAVLjEVIĆ

Marica                                                               TANjA BERMEL

Premijera 14. maj 2010.

PREDSTAVA

Kate Kapuralica je najpoznatija, najizvođenija i najnagrađivanija predstava u istoriji Narodnog pozorišta Sombor. Premijerno izvođenje je bilo 12. maja 1995. u Somboru i za samo dve godine igranja doživela je 100. izvođenje. U Beogradu je prvi put izvedena 29. maja 1995. u Ateljeu 212, a kasnije u Beogradskom dramskom, Zvezdara teatru i Jugoslovenskom dramskom pozorištu – sve ukupno 22 izvođenja. Predstava je obišla  celu Srbiju, nastupila je u selekciji Festivala Bitef i Sterijinog pozorja, a izvođena je i na Kipru, u Beču, Skoplju, Herceg Novom, Podgorici i Budvi. Za manje od tri godine igranja predstava je osvojila čak 33 nagrade. Predstavu je videlo 34000 gledalaca na 117 izvođenja, a onda je skinuta sa repertoara, da bi u maju 2010. godine bila obnovljena i vraćena na repertoar.

REDITELj

Jagoš Marković je diplomirao pozorišnu režiju u klasi Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Pozorišne režije (izbor): Adam i Eva (SKC, Beograd), San letnje noći i Romeo i Julija (Večernje scena “Boško Buha”), Lukrecija ili ti Ždero (Pozorište na Terazijama), Kate Kapuralica i Sumnjivo lice (NP Sombor), Dekameron dan ranije (koprodukcija NP Sombor i Grad teatar Budva), Bogojavljenska noć i Skup (JDP), Kokoška (koprodukcija JDP i Grad teatar Budva), Komedija zabune i Tartif (CNP), Porodične priče (Atelje 212), Gospođa ministarka, Hasanaginica, Učene žene i Dr. (NP Beograd), Galeb, Filomena Marturano, Lukrecija o bimo rekli Požeruh (HNK “Ivan Pl. Zajc”, Rijeka), Kristina (Kraljevsko pozorište Dramaten, Stokholm), opera Pepeljuga (NP Beograd), opera Karmen (HNK “Ivan Pl. Zajc”, Rijeka).

POZORIŠTE

Pozorište u Somboru je prvu predstavu održalo je 25. novembra 1882. godine. Zdanje je sagrađeno na inicijativu Deoničarskog društva somborskog pozorišta, formiranog 1879. koje su činili građani Sombora. Od tada, Pozorište u Somboru radi kontinuirano. Stalno profesionalno pozorište deluje od 1946. godine, a 1952. prerasta u Narodno pozorište.

U Somboru su režirali najistaknutiji reditelji svoje. Na sceni NP Sombor su izvođeni najznačajniji domaći i svetski pozorišni klasici, ali su takođe pratili novu i avangardnu dramsku literaturu.

U protekloj deceniji, NP Sombor je bilo jedno od najmobilnijih u našoj zemlji. Njihove predstave su gostovale su u Mađarskoj, Austriji, Makedoniji, Slovačkoj, Bugarskoj, na Kipru, u Sloveniji, Rusiji, Ukrajini i Crnoj Gori i osvojile brojne nagrade na festivalima.

Od 1993. godine svaku sezonu završavaju festivalom Pozorišni maraton. Tokom tri dana i noći, jedna za drugom, smenjuju se predstave našeg Pozorišta koje su premijerno izvedene u prethodnoj sezoni i predstave gostujućih pozorišta, pozorišnih grupa i studenata dramskih fakulteta.