KRALJ LIR

ŠESTI FESTIVALSKI DAN - KRALJ LIR

Poslednja takmičarska predstava je bila "Kralj Lir" Vilijema Šekspira u režiji Dijega de Brea. Moćna i potresna, predstava prikazuje jednostavnu skoro rudimentarnu režiju mizanscena, i bazira se skoro u potpunosti na fantastičnu glumačku igru šestoro glumaca. Skoro nepostojeće scenografije, jednostavnog modernijeg kostima, glumci gravitiraju oko niza mikrofona putem kojih prenose direktno publici u lice snažne i otrežnjujuće replike koje udaraju kao stena. Izudin Bajrović kao Kralj Lir dominantno i sigurno vlada svakom scenom, nenametljivo i nepretenciozno, tačno onako kako treba, i u svom scenskom očaju i prezrenju prenosi poruku da poverenje, čast i ljubav nažalost ne moraju biti tamo gde ih najviše očekujemo. Fantastično ostvarenje kolega iz Sarajeva.

Nakon kraja predstave svečano su proglašene nagrade festivala.

Vilijam Šekspir
KRALJ LIR

Narodno pozorište, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Festival Mess, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

9. jul 2018. u 20 čas.

Autor teksta Villijam Šekspir
Reditelj Diego de Brea
Dramaturg Džejna  Hodžić
Scenograf  Diego de Brea
Kostimograf Blagoj Micevski

Igraju:
Kralj Lear - IZUDIN BAJROVIĆ
Regan - SANELA PEPELJAK
Goneril - MEDIHA MUSLIOVIĆ
Cornwal/Kralj Francuske/Kent - SLAVEN VIDAK
Albany/Vojvoda od Burgundije - VEDRAN ĐEKIĆ
Cordelia - ELMA JUKOVIĆ

O AUTORU
Engleski književnik, najslavniji svjetski dramatičar, glumac i reditelj. Živio je u doba engleske kraljice Elizabete I, u vrijeme opće prihvaćene središnje vlasti nakon burnih godina građanskih ratova u 15. stoljeću. Njegova su djela prevedena na sve svjetske jezike. Za Shakespeareova života štampano je četrnaest njegovih drama (neke po više puta) u pojedinačnim kvarto-izdanjima, od kojih su mnoga manjkava, a nijedno nije objavljeno sa Shakespeareovim odobrenjem. Isto su tako 1609. objavljeni njegovi Soneti. Prvo potpuno izdanje, koje obuhvaća sve drame osim Perikla, priredila su dva Shakespeareova druga glumca sedam godina nakon njegove smrti (folio-izdanje, 1623). U tom su izdanju Shakespeareove drame prvi put podijeljene na komedije, historijske drame i tragedije. Njegova djela predstavljaju okosnicu svjetskih teatara, a našla su i snažnoga odjeka u muzici, slikarstvu i filmu. Popularizaciji Shakespeareovih djela  najviše su doprinijeli prevodioci: M. Bogdanović, M. Bor, A. Harambašić, L. Kostić, V. Krišković, B. Nedić, S. Pandurović, Ž. Simić, S. Stefanović, J. Torbarina, V. Živojinović, O. Župančič.

O REDITELJU
Studirao komparativnu književnost i historiju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Diplomirao režiju 1999. godine na Akademiji za teatar, radio, film i televiziju u Ljubljani, u klasi profesora Dušana Mlakara i Kristijana Mucka. Pažnju javnosti je privukao diplomskom predstavom Svjetlost koja se rađa, za koju je nagrađen univerzitetskom Prešernovom nagradom i Međunarodnom studentskom nagradom na pozorišnom festivalu studentskih produkcija u Brnu. Jedno vrijeme radio je kao voditelj Odjeljenja za odnose sa javnošću u PDG Nova Gorica (1995). Istraživanje komparativne književnosti i historije umjetnosti ostavilo je trag na njegovom kasnijem pozorišnom radu. Režirao je različite žanrove, od lutkarskih predstava, preko autorskih projekata, klasičnih i savremenih tekstova, sve do muzičkih projekata, te u više navrata radio i kao scenograf i kostimograf. Diego de Brea režirao je predstave u SNG Drama Ljubljana, SNG Nova Gorica, LGL, SNG Maribor i povremeno u inostranstvu. Njegove predstave su doživjele veliki uspjeh kako u Sloveniji, tako i u Evropi i bilježe značajna i uspješna gostovanja u Varni, Rimu, Londonu, Parizu, Monsu, Dortmundu, Bratislavi, Kolumbiji, Čileu...Više puta je nagrađivan: Pozorišna nagrada Zlatna ptica (2002); Specijalna nagrada Borštnikovih susreta 2002. za predstavu Dvoboj; Nagrada za estetski doživljaj ‐ Borštnikovi susreti 2005. za predstave Kraljica Margot i Edvard II. Predstava Kad sam bio mrtav nagrađena je na Festivalu komedije u Celju, Festivalu MESS u Sarajevu, Pozorišnom festivalu u Užicu i Pozorišnom festivalu Purgatorije u Crnoj Gori.Osim nagrađenih, režirao i predstave Veronika Deseniška, Sablazan u dolini Šentflorijanskoj, Sumrak bogova, Julije Cezar, Čikago, Doktor Faust, Tit Andronik, Dom Bernarde Albe, Zločin i kazna, Pikova dama, Romeo i Julija, Ženidba, Žene na ivici nervnog sloma. Revizor...