Magični karavan

Ulična umetnost je za nas veoma važna; nastojimo da istražimo različite izražajne načine i da učimo iz svake predstave na kojoj radimo. Nastojimo takođe da pronađemo ravnotežu između strasti, rada, treninga i sopstvenog izraza, i da publici pružimo originalan i umetnički vredan pogled na svet.

Upravo smo bili završili radionicu u zatvoru u Francuskoj, kao deo projekta rada sa maloletnim prestupnicima. Jedan od učesnika, Pati, krupan crni omladinac, uzdahnuo je…
“Eto. Sad natrag u zatvor.”
Zar nije primetio da – fizički – zatvor nikad nije ni napustio?

IZVOĐAČI:

Imre Nagy
Raluca Ilas
Andreea Hajos
Vlad Dragomirescu
Iain Napier

O predstavi
Projekat Čarobni karavan realizovan je u Poljskoj i Rumuniji tokom jula i avgusta prošle godine. TSRT-Rumunija i poljska organizacija Klangrus udružili su se na turneji po selima u okolini Vroclava. Drugi deo projekta Čarobni karavan odigrao se u Rumuniji, u selu Nemsa, gde je više od 50 dece nestrpljivo očekivalo žonglerske radionice. Kao mlađa grupa, TSRT je mnogo naučio od grupe Klangrus – od načina kako smanjiti troškove za punjenje žonglerskih instrumenata, do boljeg razumevanja dece. Deca su učestvovala sa puno entuzijazma, a i seljani su uživali u klovniranju i spektaklu s vatrom koji je izveden posle dečje predstave. Deca su uživala na radionicama, pa su stoga naučila članove TSRT kako da pecaju ribu, u zamenu za veštine žongliranja!

O pozorištu
The Serious Road Trip – Rumunija je najmlađa članica neformalne grupe nezavisnih sestrinskih organizacija koje nose zajednički naziv The Serious Road Trip. Potekla iz Engleske kao humanitarna organizacija koja je posebno bila aktivna tokom rata u Bosni, The Serious Road Trip sada istražuje “humanitarne” potencijale cirkuske umetnosti u različitim oblastima kroz tri udruženja u Francuskoj (u Orleanu, Bezansonu i Nantu).
Kao učesnici nekoliko projekata u Rumuniji, koje je uglavnom vodila bezansonska organizacija, grupa mladih rumunskih umetnika osnovala je samostalno neprofitno udruženje u Rumuniji, s ciljem da “pruža pomoć ljudima sa poteškoćama, kroz cirkusku i uličnu umetnost”. Osim rada sa decom koja imaju teškoće u učenju ili fizičke nedostatke, ili pripadaju socijalnoj margini, grupa se specijalizovala u umetnostima uličnog izvođenja. Nastupali su na velikim uličnim događajima i na nekoliko festivala u Rumuniji, uključujući gradove Sibiu, Krajova, Brašov, Bukurešt, Bistrica, Kludž-Napoka, Targovište i dr. Grupa TSRT-R takođe redovno drži cirkuske radionice u Rumuniji, i učestvovala je u međunarodnim projektima u Poljskoj i Bosni.
TSRT-R neguje dva glavna pravca rada: humanitarne projekte – cirkuske radionice sa različitim društvenim grupama (deca sa socijalnim ili materijalnim poteškoćama, manjine, deca sa fizičkim nedostacima itd), cirkuske karavane, donatorske događaje i sl; i umetničke predstave koje se baziraju na veštinama žongliranja s vatrom, kombinovane sa pokretom, specijalnim efektima, pozorištem i muzikom, koje se izvode i u toku dana (žongliranje, hodanje na štulama ili vožnja unicikla, akrobatika i dr) i kroz koje TSRT-R istražuje nekonvencionalnu umetnosti u svim oblicima.