Put kulture

Petak, 12. avgust u 20.00 časova, Smederevska tvrđava

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA PUT KULTURE – TVRĐAVE NA DUNAVU

Izložba fotografija Put kulture – Tvrđave na Dunavu, organizuje Direktorat Evropske komisije za proširenje Evropske unije i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Izložba predstavlja sedam srednjovekovnih tvrđava na Dunavu u Srbiji koje svedoče o intenzivnom toku istorije i njegovom uticaju na oblikovanje konglomerata našeg današnjeg nasleđa.

Razvojni projekat Put kulture – Tvrđave na Dunavu, pokrenut je u junu 2010. godine, u sedam gradova i opština na Dunavu koji baštine reprezentativne tvrđave – Bač, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Veliko Gradište, Golubac i Kladovo. Projekat je nastavak pilot projekta Ministarstva kulture Tvrđave na Dunavu, koji je u 2009. i 2010. godini sproveden u sklopu Uneskovog regionalnog programa za kulturno nasleđe Jugoistočne Evrope.

Razvojni projekat Put kulture – Tvrđave na Dunavu ima za cilj da sedam dunavskih tvrđava od posebne kulturne vrednosti poveže u jedinstvenu tematsku celinu i omogući da njihov ekonomski i socijalni potencijal bude stavljen u funkciju razvoja lokalnih sredina u kojima se tvrđave nalaze.

Projekat je razvijen u skladu sa strateškim opredeljenjima Republike Srbije, posebno sa Strategijom regionalnog razvoja Srbije 2007-2012, Nacionalnom strategijom održivog razvoja, Strategijom za razvoj turizma i Strategijom EU za region Dunava.