Juče je otvoren 4. Novi tvrđava teatar. Festival je otvorila glumica Marija Medenica, govorom kojim je ukaza na značaj pozorišnog stvaralaštva i kojim je poželela da festival i dalje bude podržan i značajan kao i sada.  Prva predstava takmičarskog programa je bila "Fama o biciklistima" novosadskog pozorišta Újvidéki Színház , u režiji Roberta Lenarda.

Snažna, skoro epska priča, koja kroz dekonstrukciju i simbolizaciju fragmenata govori velike reči i pita moćna pitanja. Svaki zaseban sektor i segment ove predstave, preko moćne koreografije, sjajnih kompozicija Adriana Kovača, sjajne glumačke ekipe do koncepta i poruke, ova predstava pruža sve što jedno scensko delo može da pruži. U sjajnoj dramatizaciji dela Svetislava Basare, ova predstava donosi nova pitanja, novu iskru, nove probleme, a sve pod kapom zajedničkog vira, u koji svi zajedno upadamo.

Naredna predstava koja nas očekuje je "Čuvari tvog poštenja", autorski projekat Borisa Liješevića. Pre otvaranja, publika je u ime dobrodošlice već tradicionalno dočekana sa hlebom i solju.