Nakon završetka predstave "Međuigre", održana je svečana dodela nagrada festivala. Publici se pre svega obratio koordinator programa Vuk Miletić i pozvao predsednika žirija Vladimira Kopicla da se obrati publici. Na svečanoj dodeli nagrada na zatvaranju 4. festivala Novi Tvrđava Teatar u Vili Stanković u Čortanovcima, donešene su sledeće nagrade:

Nagrada za najbolju režiju
KOKAN MLADENOVIĆ, za predstavu „Jami distrikt“, Trupa Jami Distrikt

Nagrada za najbolju predstavu
„ČUVARI TVOG POŠTENJA“, u režiji Borisa Liješevića, Gradsko pozorište Podgorica

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje
ARPAD MESAROŠ, za ulogu Kralja Karla Ružnog, u predstavi „Fama o biciklistima“, u režiji Roberta Lenarda, Novosadsko pozorište - Újvidéki Színház, Novi Sad

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje, ravnopravno
ISIDORA SIMIJONOVIĆ, za ulogu srpskog koncepta, u predstavi „Jami distrikt“, Trupa Jami Distrikt
NINA NEŠKOVIĆ, za ulogu bosanskog koncepta, u predstavi „Jami distrikt“, Trupa Jami Distrikt
JELENA GRAOVAC, za ulogu hrvatskog koncepta, u predstavi „Jami distrikt“, Trupa Jami Distrikt

Žiri je radio u sastavu književnik i pozorišni kritičar Vladimir Kopicl (predsednik), glumica i rediteljka Kinga Mezei i rediteljka Mia Knežević.

Nakon proglašenja, predsednik saveta festivala Jugoslav Krajnov je svečano proglasio 4. festival zatvorenim, i pozvao gledaoce na jubilarni 5. Novi Tvrđava Teatar.

SAOPŠTENJE ŽIRIJA FESTIVALA NOVI TVRĐAVA TEATAR

    Motivisan onim što je video i drugačije iskusio na višednevnoj sceni Novog Tvrđava Teatra i sameravajući to sa lakoničkom selektorskom eksplikacijom njegove dualne prve dame, umetničke direktorke i selektorke Vide Ognjenović, festivalski žiri u sastavu – Mia Knežević, rediteljka iz Novog Sada, Kinga Mezei, glumica i rediteljka iz Sente, Vladimir Kopicl, književnik i pozorišni kritičar iz Novog Sada, predsednik, zaključio je sledeće:

    Pored toga što nas je još jednom primerno podsetio na pogodnost izvođenja u otvorenom prostoru kao jednu od nezaboravljenih i, srećom, još naopako nedopisanih suština teatra, ovogodišnji program Novog Tvrđava Teatra, ne toliko napadno koliko smisleno, akcentovao je i druge suštinske i revitalizacijske odlike igre na sceni uživo.
    Najvidljivije - zaoštrenu  potragu za aktuelnim scenskim licima nedvosmislenog polemosa, dijaloga s lokalnim i planetarnim soc- i polit-ambijentom permanentne krize i post-krize. Uz to su, u većini viđenih predstava, klasične scenske  komponente mime razložno podržane i nadograđene savremenim pojačivačima scenskog mirisa i ukusa, od medijskih platformi i poštapalica, do tehno prečica i proteza, sve u žanrovskom luku od reaktuelizacijske adaptacije romana do stend ap komedije. Sve to je u zavodljivom para-prirodnom i para-scenskom ambijentu Vile Stanković imalo odgovarajući zavodljive parateatarske i teatarske efekte, ono, dakle, ono dakle za čim podjednako žude i umetnici i poblika.
    Ukratko, žiri ovogodišnje izdanje Novog tvrđava tetara vidi kao zgodan materijal za dalje opširne laudacije, ali ipak smatra da je u ovoj prilici možda dovoljna i jasna poruka pokroviteljima i sponzorima festivala da su im davanja dala odličan rezultat, tako da ih ubuduće  treba ne samo učiniti održivim, tj. uvećati, nego po mogućnosti i umnožiti.
    
    I na kraju, ali ne najmanje važno (već u ovom času možda i najvažnije) – nagrade:

    Odgledavši sve predstave u konkurenciji za nagrade, žiri je odlučio:

Da nagradu za najboljeg glumca dodeli Arpadu Mesarošu za ulogu Kralja Karla Ružnog u predstavi „Fama o biciklistima“ Novosadskog pozorišta / Ujvideki Szinhaz

U fantazmagorično tkivo dramski redizajnirane Basarine turbulentne distopijske koma-storije, sa očigledno uzbudljivim teatarskim posledicama, on je uspeo da se glumački ugradi kao nedvosmisleno stožerno mirno i neprestano uzdrhtalo telo-mesto, sa naporednim senčenjem i obasjavanjem svog lika i prirode ukupne igre. Dobro podešenim tonom i dikcijskom sugestijom, elementima pokreta, mikroglume, partnerskim terapeutskim snižavanjem i podizanjem tenzija uz interpretativne vertikale kolega, zaslužan je za mnoge od najboljih trenutaka predstave i njen total, što je i navelo žiri da ovu odluku donese jednoglasno.


Žiri je takođe odlučio nagradu za najbolju glumicu jednoglasno dodeli glumicama Isidori Simijonović, Nini Nešković i Jeleni Graovac za  ravnopravan doprinos i snažno partnersko sadejstvo u predstavi „Jami distrikt“

U ovom zaoštrenom, ekstremno razigranom multimedijalno-scenskom senzornom zalogaju, s mnoštvom naratorsko-muzičkih ukrasa, sa silnim upadima novomedijske rečite slikovnosti i teških hiper-realističkih polit-aroma najpresnije savremenosti u jedva prerađenom stanju, pomenute tri korporalno-scenske umetnice na zajedničkom poslu dokazivanja paradoksalne različitosti njihovih u tekst upisanih nacionalnih pozicija i ograničenja, i pojedinačno i timski su iskazale skoro sve što se od organski živog aktanta na sceni danas može očekivati. Spremnost, pre svega, što nam je, baš kao i Šekspiru, u onom njegovom slavnom citatu, zapelo za oko, pa odatle prešlo u ovo priznanje.
 

Žiri se takođe nije dvoumio da nagradu za najbolju režiju dodeli Kokanu Mladenoviću za režiju predstave „Jami disktrikt“, u koprodukciji Centra za kulturu Tivat, Bitef teatra i Think Tank studija iz Novog Sada

U nastojanju da scenski razigra zaoštrenu kvazidokumentarnu vivisekcijsku dramsku fikciju Milene Bogavac, tematski složenu oko preispitivanja pojma nacije i modelovanja ovog izuma 19. veka kroz presudne manipulativne polit-medijske mašine današnjice, Kokan Mladenović, još jednom, u svom inventivno praštećem, rasprskavajuće-katarzičnom maniru, pokazuje bogat repertoar sopstvene rediteljske invencije. U slučaju ove predstave ponajpre sposobnost da izoštri, ospolji, gradi i ruši, pa i zavede i prevede gledaoca u dobro tempiranu scensku „kopiju bez originala“, čiji original svi zapravo znamo, ali nam ovako dobra lekcija iz tog gradiva sigurno može dobro doći.
Istovremeno bujan i precizan rediteljski rad, s ponekim viškom, ali bez manjka. Ujedno, dobra prilika da upotrebimo jednu lepu reč za koju u ovom poslu obično nema dovoljno  mesta:  taman!


Žiri je takođe odlučio da nagradu za najbolju predstavu dodeli predstavi „Čuvari tvog poštenja“ Gradskog pozorišta Podgorica, odnosno istoimenom autorskom projektu Borisa Liješevića

Saglasno jasnom autorskom konceptu i podjednako čistoj režiji Borisa Liješevića, filigranski funkcionalnoj i bez suvišnih tehničkih ukrasa i ornamentalnih zavrzlama, ovo scensko ostvarenje, kroz dva gotovo aforistički efikasna niza generacijskog preispitivanja   tradicionalnih epsko-etičkih postulata društva i njegovih savremenih ne-mogućnosti u doba zahuktale konzumerističke, neo-liberalne perestrojke - donosi sve što mu je potrebno. Dobar i dobro postavljen glumački tim, nijansiranje artikulacionih specijalnosti svakog od aktera u korist ukupne igre, pregledno isticanje bitnog uz nenametljive vizualije i osvežavajuće umeren rambovski muzički fon. I ukupno scensko dejstvo podjednako podešeno za osvajanje publike i profi priznanja. Čestitamo.

U Novom Sadu, 8. jula 2017.

Žiri Novog Tvrđava Teatra 2017.
Vladimir Kopicl
Mia Knežević
Kinga Mezei