Juče smo gledali drugu festivalsku predstavu "Opsada Venecije" pozorišta Tudor Vianu iz Đurđua, Rumunija! Pre izvođenja predstave, publici se obratio predsednik umetničkog saveta festivala, gospodin Jugoslav Krajnov koji je posvetio ovogodišnji festival senima Borke Pavićević i zamolio publiku da minutom ćutanja odaju počast njenom liku i delu.

Predstava "Opsada Venecije" bazirana je na delu Albera Kamija i ozloglašene kuge koja je oko 1630. godine protutnjala Venecijom i odnela trećinu populacije. Ova intrigantna predstava koketira sa karakterima komedije del arte i kroz eksplicitno preterivanje povlači nedvosmislenu paralelu sa otelotvorenim karakterom kuge koju okrutno i feminizirano tumači Vlad Binzoiu kao neprikosnovenim autoritativnim vladarem i načinom na koji se protiv takvih, najgorih, može boriti. Dovoljan je samo jedan, kažu, koji misli i radi drugačije kako bi cela priča dobila jedan sasvim drugi ton. Ovde je to bio Diego, kojeg je nežno, emotivno i sigurno tumačio Vlad Teodorov, vodeći se najvažnijom snagom današnjeg doba, snagom ljubavi.

Fotografije: Elvira Kakusi

Danas, trećeg dana festivalskog programa gledamo "Kavkaski krug kredom" Bertolda Brehta u režiji čuvenog Paola Mađelija!