Na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta juče je odigrana predstava "Kavkaski krug kredom", legendarno delo Bertolda Brehta u režiji Paola Mađelija.

Epsko, iskonsko i duboko emotivno, ova scensko muzička poema se održava na tlu posutom đonovima, na dnu, među gumama i nogama, na putu svačije čizme. Jedna od najpoznatijih premisa u dramskoj literaturi, dete od majke u ratu ostavljeno, pa zatim od brižne žene spašeno da bi posle umirenja ratnog vihora bilo nazad traženo, prezentuje publici brojna i istovremena čitanja. Pre svega, očekivano i mudro brehtijansko uključivanje izvršne muzike i pesme kao linearni deo dramskog toka predstave, zatim snažna i potresna korišćenja scenskog aparata, svetla i senke na najbolji mogući način, i najvažniji, motiv majke koja je od siline ljubavi prema detetu i paralisana i osnažena. Izuzetna igra celog ansambla pitko i savršeno vodi kroz desetine različitih karaktera, a sve objedinjeno ovu predstavu čini reprezentativnim i izuzetnim primerom modernog čitanja Brehtove dramaturgije.

 

Fotografije: Elvira Kakusi

Danas, takođe u Srpskom narodnom pozorištu nas očekuje predstava "Ventilator" u koprodukciji Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház i Gledališča Koper.