Novi Sad, 31. avgust, 2020.

U Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház održana je konferencija za medije povodom najave sedmog Festivala Novi tvrđava teatar, koji će se održati od 4. do 8. septembra, na otvorenim terasama Vile Stanković u Čortanovcima.

O koncepciji, programu, predstavama, kao i o izazovima sa kojima su se organizatori Novog tvrđava teatara susreli u vanrednim okolnostima, na konferenciji su govorili umetnička direktorka festivala Vida Ognjenović, zatim glumac Jugoslav Krajnov, te član saveta festivala Vladimir Horovic, pa reditelj predstave Upotreba čoveka Boris Liješević, kao i glumica iz predstave Emina Elor. Pored njih, medijima su se obratili i član umetničkog saveta festivala Robert Lenard, i glumci iz predstave Ana Karenjina – Arpad Mesaroš i Atila Nemet.

,,Ove godine se naš festival odigrava pod sloganom Odbrana zagrljaja. Danas je zagrljaj, kao prenosilac virusa sa kojim se suočavamo, proglašen za veliku opasnost. Pomislila sam da kada korona prođe, više nećemo znati šta je zagrljaj, moraćemo deci da objašnjavamo i da držimo kurseve kako se to izvodi i šta se time dobija. Zato se odbrana zagrljaja dešava u pet večeri u Vili Stanković u Čortanovcima, na Novom tvrđava teatru. Ove godine smo zbog korone morali da smanjimo obim festivala, pa će tako publika moći da pogleda tri predstave, i ne kažem samo, zbog toga što imamo tri odlične predstave. Među njima je premijera Upotrebe čoveka, koju je naš festival pripremao u koprodukciji sa još dva festivala i Novosadskim pozorištem, kao i predstave Ana Karenjina i Oleanna“, navela je umetnička direktorka festivala Vida Ognjenović.

Festival Novi tvrđava teatar će 4. septembra biti otvoren premijernom izvedbom predstave Upotreba čoveka, nakon čega, 5. i 6. septembra, slede dva igranja Ane Karenjine Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház, te 7. septembra predstava Oleanna Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu, a zatim reprizno izvođenje Upotrebe čoveka, 8. septembra.

Sve predstave će se igrati od 20 časova u Čortanovcima, dok će u slučaju kiše program biti prebačen u Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház.
Karte se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Gigs Tix-a, počev od 31. avgusta, a cena pojedinačne ulaznice iznosiće 500 dinara.

Prevoz do Čortanovaca je organizovan za sve predstave i ulazi u cenu ulaznice, s tim što je prilikom kupovine karte bitno naglasiti da li je isti potreban.