Sinoć  je u Vili Stanković svečano otvoren ambijentalni pozorišni festival Novi tvrđava teatar, koji se već sedmu godinu za redom održava na tvrđavi u Čortanovcima. Čast da Festival otvori ukazana je prvakinji Drame Srpskog narodnog pozorišta Gordani Đurđević-Dimić.

Nakon toga je usledila premijerna izvedba predstave Upotreba čoveka po romanu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića. Reč je o predstavi koju su zajednički pripremali Festival Novi tvrđava teatar (Novi Sad), Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház, Festival Grad teatar (Budva) i East West centar (Sarajevo). Reprizno izvođenje Upotrebe čoveka nas očekuje na poslednjem festivalskom danu – 8. septembra, a predstava će se od oktobra meseca nalaziti na redovnom repertoaru Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház.

,,Bio je istinski dramaturški poduhvat ’prevesti’ na pozorišni jezik tu impozantnu fresku novosadskog života, predratnog, ratnog i poratnog, pre svega zbog njene komplikovane strukture  i nebrojenih rukavaca u koje odvodi Tišmino pripovedanje", naveo je na konferenciji za medije reditelj Boris Liješević.

Uz to je dodao da su čitajući roman na probama, imali utisak da čitaju neke savremene hronike i dobijaju poruke za sopstveno vreme: ,,A, jedna od najznačajnijih takvih je koketiranje sa opasnim idejama koje svoj koren imaju u fašizmu, a završavaju se u gasnim komorama. Sve nas je podsećalo na ratove koje pamtimo. Zato je predstava u Sarajevu snažno rezonovala. Kako su samo razumevali te ljude koji se do zadnjeg časa nadaju da ludilo ne može biti jače od razuma. A kada shvate da nije - već je kasno. Već kucaju na vrata i vode nas. Rat je uvek jedan te isti, gde god bio. Povodi su različiti, ali se uvek svede na isto.”

Večeras i sutra će se na repertoaru naći predstava Ana Karenjina Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház, čiju režiju potpisuje Dejan Projkovski, a glavne uloge igraju Marta Bereš, Atila Nemet i Arpad Mesaroš.