Najbolji Emina Elor i Atila Nemet

Sinoć je završen sedmi po redu Novi tvrđava teatar, koji se održava u autentičnom ambijentu Vile Stanković u Čortanovcima.

Uprkos odlaganjima i preprekama, izazvanim aktuelnim virusom, publika je, zajedno sa učesnicima i organizatorima, uživala u ovogodišnjem izdanju festivala, a svi su se radovali činjenici da su nam se umetnost i teatar vratili ,,na velika vrata“.

Posle četiri uspešna dana, na finalu festivala reprizno je izvedena predstava Upotreba čoveka, koja je svoju premijeru doživela na otvaranju, a tome je prethodilo svečano uručenje nagrada, koje su ove godine dodeljene za najbolju žensku i mušku ulogu, i za kolektivno igranje.

Naime, žiri sedmog izdanja pozorišnog festivala Novi tvrđava teatar, u sastavu glumice Sanje Ristić-Krajnov, književnika Lasla Blaškovića i kritičarke Nataše Gvozdenović, odlučio je da nagradu za najbolju žensku ulogu dobije Emina Elor za ulogu Vere Kroner u predstavi Upotreba čoveka.
Obrazloženje odluke žirija donosimo u celosti:
,,Emina Elor igra Veru Kroner autentično, svedenom, a dubokom igrom otkrivajući nove slojeve lika Kronerove. Vera Kroner u izvođenju Emine Elor postaje simbolom stradanja sa jedne i otvaranja puta prevazilaženja smrti sa druge strane, sa gledaocem ostvaruje blisku i neposrednu komunikaciju.

Nagrada za najbolju mušku ulogu ide u ruke Atile Nemeta za ulogu Karenjina u predstavi Ana Karenjina Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház u režiji Dejana Projkovskog. Karenjin Atile Nemeta je kreacija doneta precizno, koncentrisano i jasno. Nemet brilijantno donosi lik koji simboliše niz krutih i lažnih vrednosti, na način da je gledalac igrom izazvan da spram njega preispita sopstvene stavove i stereotipe.

Žiri dodeljuje specijalnu nagradu za  kolektivnu igru u predstavama Upotreba čoveka i Ana Karenjina, jer je uprkos različitim rediteljskim postupcima korištenim u predstavama primer onoga što vidimo retko na sceni – celovite  igre koja kao potpun doživljaj stiže do publike i na taj način publici otvara prostor za mnoštvo kako ličnih asocijacija tako i svojevrsnu katarzu.”