Rumunija 21

Reditelj                            GORAN GOLOVKO
Scenografkinja              Mila David
Kostimografkinja          Snežana Kovačević
Kompozitor                      Miroljub Aranđelović Ravasi
Koreografkinja              Milica Cerović

Lica

Jon (otac)                                  IGOR BOROJEVIĆ
Mia (Majka)                              TANjA JOVANOVIĆ
Teo (stariji brat), Peka        NEMANjA JOVANOVIĆ
Vik (srednji brat)                   VAHIDIN PRELIĆ
Fifi (sestra)                          TIJANA KARAIČIĆ
Predsednik, Božiji glas       MOMČILO MURIĆ

PREDSTAVA

Rumunija 21 je suvremena komedija s pjevanjem i nešto pucanja koja bez uvijanja govori o rumunskoj – ali ne samo o rumunskoj – tranziciji i procesu ulaska u Europsku Uniju. Oštro pero mladog pisca Peka Štefana nimalo ne štedi sve apsurde i moralne devijacije nastale u društvu koje još nije raščistilo s apsurdima i devijacijama iz starog sustava pa pokušaji uspostave nekih ovih vrijednosti i civilizacijskih standarda na tako klimavim nogama završavaju neslavno. Divlji kapitalizam, seks kao roba i kao oruđe medija, trgovina djecom, procvat pornografije, otuđenje unutar obitelji – samo su neki mitovi koje Peka Štefan bespoštedno oživljava na pozornici, i to komikom koja spaja dramaturgiju europske nove drame i teatra apsurda.

Goran Golovko

REDITELj

Goran Golovko je rođen u Splitu, Hrvatska, 1965. godine. Studirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru od 1984. do 1987. godine, zatim Pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu od 1987. do 1991. godine, diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 1996. do 2006. bio je zaposlen u Gradskom kazalištu mladih Split, isprva kao Redatelj /Voditelj dramskog studija, a od 2002. kao Umetnički voditelj kazališta. Postavio brojne predstave s profesionalnim ansablima u matičnoj kući, u Hrvatskom narodnom kazalištu i Gradskom kazalištu lutaka Split. Od 2006. do 2008. bio Ravnatelj Drame u Hrvatskom narodnom kazalištu Split. Od 2008. stalno zaposlen na Umjetničkoj akademiji u Splitu, kao docent na studiju Gluma i predstojnik Odsjeka za kazališnu umjetnost. U proljeće 2009. izabran za Prodekana za umjetnost, znanost, međunarodnu suradnju i ECTS bodove.

POZORIŠTE

Narodno pozorište Užice osnovano je kao Oblasno narodno pozorište odlukom Ministarstva prosvete Srbije 10. avgusta 1945. godine. Prva premijera bila je 4. septembra 1945. godine, Nušićeva Gospođa ministarka, u režiji Obrada Nedovića. Svoj rad Pozorište je započelo u Sokolskom domu. Od 1948. godine Narodno pozorište Titovo Užice premešta se u Filkin bioskop, koji se nalazio na glavnoj gradskoj ulici.Sa rekonstrukcijom glavnog gradskog trga, Trga partizana, Pozorište dobija svoju novu zgradu, koja je sa celim trgom predstavljala i novi urbani identitet grada – projektant je bio arhitekta Mandić. Nova zgrada je otvorena 1967. godine. Osnivač Narodnog pozorišta Užice je Skupština opštine Užice.