San letnje noći

Vilijam Šekspir
SAN LETNjE NOĆI
Plesna predstava

Reditelj           ZOLTAN PUŠKAŠ
Dramaturg         Kata Đarmati
Kompozitor      Andres Mariano Ortega, k.g.
Koreografi      Ildiko Đeneš, k.g., Laslo Bobiš, k.g., Laslo Budai, k.g.
Kostimograf    Nora Čelenji, k.g.
Izrada kostima Andrea Ledenjak, k.g.

ULOGE

Tezej/Oberon                    ŠANDOR LASLO
Hipolita/Titanija        LIVIA BANKA
Demetar                             IŠTVAN KEREŠI
Lisander                           ZOLTAN ŠIRMER
Hermija                              JULIA KOKREHEL
Helena                               GABRIELA CRNKOVIĆ
Puk                                     EMINA ELOR

Meštri ANDREA JANKOVIĆ, TEREZIA FIGURA, AGOTA FERENC, ARON BALAŽ, DANIEL HUSTA, GABOR PONGO, TAMAŠ VARGA

Vile  TAMAŠ HAJDU, k.g., ATILA NEMET
Donatori predstave su Uprava za kulturu Grada Novog Sada i „Szülőföld Alap”.

2009/2010 sezona, IV premijera

REDITELj

ZOLTAN PUŠKAŠ, glumac i reditelj, rođen je 1976. godine u Senti. Posle završene srednje hemijske škole, 1995. godine upisao je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Hernjak Đerđa i Laslo Šandora. Od 2000. godine je član ansambla Novosadskog pozorišta-Újvidéki Szinház.

PREDSTAVA

Je li ljubav greška ili je tek ponekad samo grešna? I je li samo ako je grešna, ljubav prava? Jesu li greška u ljubavi samo poneki ljudi kad se u grešnoj ljubavi nađu? Ja volim tebe a ti njega, on, pak, voli njega a ne nju… Ups!

Koreografi ove plesne predstave su: dvostruki svetski prvak u stepu Laslo Bobiš, svetski poznati plesač i koreograf tanga Laslo Budai i koreograf Ildiko Đeneš (koreograf u predstavama: Starmejkers, Kosa, Čikago, Vrli novi svet i Roki horor šou).
Ovo je drugi Šekspir u Novosadskom pozorištu u ovoj sezoni.

KOREOGRAFIJA

Koraci kod tanga ne određuju ono što se želi reći i iskazati, već suštinu određuje to šta koracima daju muškarac i žena.Tango je sam život, kroz njega se može iskazati svaka ličnost. Tango može da bude veseo i tužan, uravnotežen i dinamičan, strastan, uglađen i divlji, pulsirajući je jednom rečju, on izražava sve što se u nama nalazi. Naravno, iznad svega toga treba da bude prirodnost a to znači da treba da budemo otvoreni prema drugome, da se predajemo drugom nakon rušenja ograda. Muškarac vodi svojom odlučnošću a žena ga prati sa pažnjom. Oboje karakteriše smirenost.Tango je ples, muzika, terapija.

Laslo Budai, koreograf

POZORIŠTE

Novosadsko pozorište je svoju prvu predstavu Mačja igra Ištvana Erkenja, premijerno izvelo 1974. U prostorije nekadašnje Ben Akibe preselili su se 1985. i tu se nalazi i danas, u Ulici Jovana Subotića, 3-5. Predstave igraju na mađarskom jeziku i to na dve scene – velikoj i kamernoj. Sve predstave sa redovnog repertoara se simultano prevode na srpski. Pozorište ima u proseku pet premijera po sezoni, u žanru drame, vodvilja, operetr, tragikomedije, mjuzikla… Pozorište igra – mađarske, vojvođanske i svetske ali i savremene dramske pisce iz raznih geografija.