„SAN O MILENI"

04.07. u 21 čas

Udruženje umetnika "ARTISTA"
Požarevac, Srbija

Trajanje: 70 minuta 

Režija i dramaturgija:  Jelena Bogavac
Istraživač, stručni saradnik, kompozitor songova po pesmama Milene Pavlović Barilli: Miodrag Kovačević
Produkcija i organizacija: Tijana Višković, udruženje "ARTISTA"
Audio i video:  Igor Marković
Scena i kostim:  Aleksandar Kovačević
Scenski pokret:  Aleksandra Veljković
Arlekino, Milena: Tijana Višković
Arlekin, Mama Danica, Opo predsednik izložbe: Aleksandra Veljković
Arlekin, Milena Strelac, Rejnold, Mali Jovanović, Gozelin: Jovan Zdravković
Arlekin, Tata Bruno, Novinar Antonio Aniante,  Benito Musolini, Anđeo, Gozelin, Viši oficir Rajha, David: Marko Panajotović
Arlekin, Mesec, Klavir, Pevač: Miodrag Kovačević


O PREDSTAVI

Predstava San o Mileni nastala je iz dokumentarnog istraživanja biografije slikarke . Dramaturšku matricu predstave čine pisma, dokumenta, kritike, dnevnički zapisi, analitički tekstovi. Predstava definiše najvažnije životne događaje Milene Pavlović Barili prelamajući je kroz prizmu njenih remek dela – zato predstava govori o Mileni jezikom simbola njene umetnosti. Video- rad formulisan je tako da pokriva pregršt likovnih reprodukcija, te skenova dokumenata i pisama umetnice.

Predstava je edukativni, visoko poetizovani zapis o životu i delu jedne od najzanimljivijih lokalnih umetnica koja je stekla svetsku slavu.

Idejni pokretač, producent i organizator je Tijana Višković, profesionalna glumica i predsednica Udruženja umetnika „Artista“. Režiju i dramaturgiju potpisuje Jelena Bogavac, renomirana dramska umetnica. Miodrag Kovačević je stručni saradnik, istraživač, kompozitor i izvođač pesama na poeziju Milene Barili. U predstavi igraju Tijana Višković, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Aleksandra Veljković i Miodrag Kovačević. Kostime je osmislio Aleksandar Kovačević, a dizajn zvuka i video-rad Igor Marković. Svoju uspešnu premijeru , predstava je imala u Požarevcu 17.12.2018. u Centru za kulturu, a beogradsku premijeru 6.02.2019. u Bitef teatru u Beogradu, nakon čega je imala I još jedno uspešno izvodjenje u Bitef teatru 7.03.2019., i u Novom Sadu 20.04.2019., Zaječaru 17.06.2019. i Požarevcu 20.06.2019. Predstava je dozivela veliki uspeh i ima podrsku, pozitivnu kritiku i preporuke od velikog broja strucnih ljudi.


O REDITELJU

Jelena Bogavac
Pozorišna rediteljka, dramaturškinja, književnica, pesnikinja, performerka, art menadžerka, trenerica i edukatorka, urednica i publicistkinja, radnica u kulturi i informisanju. Rođena 1973. u Beogradu. Diplomirala pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2001. godine. Apsolvent na Fakultetu političkih nauka – odsek diplomatija. Dramaturškinja Bitef teatra i art menadžerka Bitef festivala od 2001. godine.

Zajedno sa Milenom Bogavac, osnivačica DMS-a, dramskog mentalnog studija, neformalne pozorišne trupe koja se primarno bavi istraživanjem arhetipskih sadržaja u modernom društvu i razvojem poetskog performansa. Bavi se edukativnim radom. Održala je nekoliko ciklusa predavanja na temu istorije pozorišta, praktične dramaturgije, pozorišta u edukaciji i definisanja prakse savremenog eksperimentalnog i angažovanog teatra.

Režirala je preko 80 predstava. Nagrađivana za režiju na festivalima u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Turskoj, Bugarskoj i Srbiji. Izdanja: Smrt srca ptica, Mama, tata, sunce, sestra i ja, edicija Istok Zapad; Betmen nad Zvezdarom (Princip bonart pres – sedmo izdanje). Glumi u predstavi Sumnjivo lice, režija: Vojislav Arsić.


O AUTORSKOM TIMU

Miodrag Kovačević

Miodrag Kovačević je multimedijalni umetnik i filolog koji se bavi savremenom, autentičnom afirmacijom velike srpsko-italijanske umetnice Milene Pavlović Barilli (1909-1945), istražujući je kao posebnu i značajnu celinu u ličnom, kulturološkom i konkretnom kontekstu umetnosti. Svoju percepciju i nove i autentične odgovore u vezi sa tom temom objavljuje na svojoj specijalizovanoj internet stranici „Milena Pavlović Barilli i ja” (milena-pavlovic-barilli.blogspot.com ili milenapavlovicbarilli.com).

Neprestano traga za novim formama, ali koristi i one već dobro poznate, tako da se njegovo stvaralaštvo sastoji od različitih pisanih formi (priče, crtice, poezija, eseji, kritika), sinteze video radova i performansa, stvaranja i izvođenja muzike na Mileninu poeziju, kombinovanih formi koje nastaju kao rezultat komunikacije dva umetnika kroz njihova dela i delovanje.

Kovačević se bavi i stvaranjem konkretnog muzičkog opusa, stvarajući i izvodeći muziku naMileninu poeziju. Važan fokus autor je stavio na performans koji kao umetnički izraz pored muzike najbolje korespondira sa Mileninim delima, u tom smislu posebno radi na stvaranju žive sinteze performansa i video rada. Godine 2010.učestvovao je kao sagovornik i najznačajniji predstvanik nove scene umetnika u dokumentarno - igranom filmu „Milena” (koji je 2011. godine obišao festivale u zemlji i regionu), autorke Čarne Radoičić, ali i kao autor i izvođač prve pesme na Mileninu poeziju. Reč je o pesmi „Sagorećemo mesec/Bruceremo la luna“, iz italijanskog ciklusa. Pesma je dobila i vizuelni identitet u obliku spota, i kao takava zauzima posebno mesto u filmu „Milena”.U planu je snimanje novih pesama.

Pored muzike na Mileninu poeziju, stvara autorsku muziku u okviru akustičarskog dua theINVISIBLES zajedno sa Kostandinom Dimitrijevićem. Postoje od 1996. godine. Pored svoje autorske muzike, izvode i veliki broj obrada, pa su tako svoje nastupe osmislili kao neobično muzičko putovanje kroz različite epohe, krajeve, jezike i žanrove popularne muzike širom sveta, sa elementima savremenog kabarea i performansa kao umetničke kateogrije. U martu 2016.godine dodeljena im je prva međunarodna nagrada u Italiji.

Rođen je 28.februara 1980. godine u Požarevcu, gde je završio gimnaziju. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na odseku za japanski jezik i književnost, 2004. godine kao student generacije. Živi u Beogradu, stvara svuda po svetu.

Tijana Višković

Glumica, Tijana Višković rođena je 30.06.1980. u Požarevcu. Diplomirala  je 2006. na  Akademiji umetnosti „Braća Karić” na odseku glume u klasi  prof. Mirjane Karanović sa predstavom „Ljubavnik” Harolda Pintera. U pozorište igrala je u pradstavama: „Knez Lazar i kneginja Milica“, „Iza duge“, „Zemlja Dembelija“, „Čarobna knjiga“… Idejni pokretač, organizator i producent je predstave o Mileni Pavlović Barilli – „San o Mileni“ , u kojoj igra glavnu ulogu – ulogu Milene Pavlović Barilli. Značajne su I njene uloge u serijama i filmovima: Serija Zvezdara", „Šifra Despot, „Selo gori a baba se češlja“, Film „Guča“.


IZ MEDIJA

Politika, 17.12.2018.

Predstava „San o Mileni” nastala je iz dokumentarnog istraživanja biografije slikarke u kontekstu socijalnog političkog koncepta međuratnog perioda 20. veka u kom je živela. Dramaturšku matricu predstave čine pisma, dokumenta, kritike, dnevnički zapisi, analitički tekstovi. Ova scenska priča definiše najvažnije životne događaje Milene Pavlović Barili prelamajući je kroz prizmu njenih remek-dela: zato predstava govori o Mileni jezikom simbola njene umetnosti.
Video-rad formulisan je tako da pokriva pregršt likovnih reprodukcija, dokumenata i pisama umetnice. Životni, emotivno racionalni, spoznajni, usponi i padovi slavne umetnice problematizuju i pokreću večite teme umetničkog puta ili puta u umetnosti: traganje, ostvarenje, život uslovljen tržištem, umetnost u raljama kapitalizma, umetnička sloboda, dihotomija nasleđa, tragika istorijskih okolnosti, svemir pojedinca, politički autizam, sudar lokalnog i globalnog, međuzavisnost ličnog i kolektivnog.

Nova Ekonomija, januar 2019.

Dragana Nikoletić
Za sve je kriva Jelena Bogavac, dramaturškinja i rediteljka, što nema dileme kad kaže: „Milena je anđeo, satkana od svetlosti". Ili, ako ćemo po „komandnoj odgovornosti", kriva je Slavica Hinić iz Bitef teatra što je povela grupu novinara i umetnika na jedan od umetničkih pres karavana, smišljenih da promovišu kulturni turizam u regionu, a stigli su i do Karipskih ostrva.
Sve je počelo kako obično počinju kolektivni izleti, poznanici ćaskaju, bliski se domunđavaju i prozivaju šalama, oni „pali s Marsa" pokušavaju da odspavaju još malo, uskraćeno jutarnjim polaskom. Beograd je okovan ledom, autobus brekće i na najmanje uspone, „saobraćajnice su raščišćene", umiruje glas iz radija, i taman kad se telo raskravi od toplote, mišići omekšaju od truckanja, vreme je za doručak. I za kuvano vino i rakiju, kako smatraju domaćini iz Ergele Ljubičevo.

Poportal, 18. decembra 2018.

Bogavac je uz pomoć multimedijalnog umetnika Miodraga Kovačevića, koji poslednjih 10 godina istražuje život Milene Pavlović Barili i koji je kompozitor songova po njenim pesmama, odlučila da se ne bavi Mileninim dizjanerskim iskoracima, njenim skicama za časopis “Vog”, već prevashodno slikarkinom dušom.

Bavimo se sanjanjem o njenoj duši kroz sanjanje o našem umetničkom pregnuću. Mislim da se 20 godina u svojim predstavama nisam bavila nežnošću, pojasnila je Bogavac u razgovoru s novinarima pre premijere.

Ovo je bio veoma tvrd i romantičan projekat, koji smo radili u ključu naših dramaterapeutskih okvira u koje smo spakovali porodičnu situaciju Milene Pavlović Barili, dodala je autorka.