Sviraj to ponovo Sem

Prevodilac                     Danica Ilić
Reditelj                  MARKO MANOJLOVIĆ
Dramaturg                       Iva Mitrović
Scenograf                       Ljerka Hribar
Kostimograf                    Lana Cvijanović
Asistent kostimografa     Nataša Plum
Kompozitor                      Vladimir Pejković
Organizator            Srđan Obrenović

PODELA

Alan Feliks            MARKO ŽIVIĆ
Nensi              IVANA NIKOLIĆ
Bogi                        DRAGAN PETROVIĆ
Dik Kristi              IVAN TOMIĆ
Linda Kristi           LjUBINKA KLARIĆ
Šeron, Šeron Lejk, Đina, Vanesa, Gogo-devojka, Intelektualka, Barbara

SENA ĐOROVIĆ

Sufler  Dragana Anđelković
Inspicijent Dejan Popović

Možda i više nego drugde, Vudi Alen se u Sviraj to ponovo, Sem otkriva kao suštinski satiričar. Žitelji njegovog Menhetna su proterali religiju, ideologiju i ideale, ali još uvek nisu pronašli ništa da popuni prazninu.

Iva Mitrović

PISAC

Vudi Alen je rođen kao Alen Stjuart Konigsberg 1. decembra 1935. u Njujorku. Njegov kreativni opus spaja raznolike žanrove – od drama do ciničnih, seksi komedija, i najčešće je inspirisan temama i motivima iz različitih oblasti – od klasične literature, preko filozofije i psihologije, istorije filma do specifičnosti judaizma. Karijeru započinje pre dvadesete godine, kao pisac, scenarista i stend-ap komičar, da bi kao dramski pisac postigao veliki uspeh na Brodveju sredinom šezdesetih prošlog veka, komadom Nemoj da piješ vodu. Sledi Sviraj to ponovo, Sem 1969. godine, u kome je i glumio, zajedno sa Dajanom Kiton i Antoni Robertsom. Komad je nominovan za tri Toni nagrade, a odigran je čak 453 puta.


REDITELj

Marko Manojlović (rođen 1982. godine u Beogradu) studira Pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Slavenka Saletovića.

Predstavu Smrt, po tekstu Vudija Alena, režirao 2005. godine, na sceni Studio Jugoslovenskog Dramskog Pozorišta. Usledila je predstava Klopka u Narodnom pozorištu u Somboru, Tri Praseta u pozorištu Boško Buha, Pokondirena Tikva u Narodnom pozorištu u Kikindi i Beogradskom dramskom pozorištu, Bez maske u Ateljeu 212, U Edenu na istoku na Belefu 2007, Noć ubica u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Eling u Beogradskom dramskom pozorištu, Nebeski odred u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Lepet mojih plućnih krila NP Sombor i Lažljivci Gradsko pozorište Podgorica.

SVIRAJ TO PONOVO, SEM

Sviraj to ponovo, Sem je Vudi Alenov drugi celovečernji komad i prvi u čijoj se premijernoj postavci sam Vudi Alen pojavio u ulozi sada ikoničnog – vudialenovskog – simpatičnog gubitnika: nespretnog, nervoznog i brbljivog hipohondra koji, sa manje ili više uspeha, pokušava da prevazidje egzistencijalističku krizu i/ili osvoji devojku izvan svoje lige.

Po prvi put u ovom komadu, Vudi Alen svog glavnog junaka smešta u ono što će postati njegovo prirodno stanište: na Menhetn iznad 42. ulice, u kvaziboemski milje akademskih snobova.

Možda i više nego drugde, Vudi Alen se u Sviraj to ponovo, Sem otkriva kao suštinski satiričar. Žitelji njegovog Menhetna su proterali religiju, ideologiju i ideale, ali još uvek nisu pronašli ništa da popuni prazninu.

Iva Mitrović
POZORIŠTE

Beogradsko dramsko pozorište postoji više od šezdeset godina a preispitivanje o ciljevima i smislu njegovog delovanja traje i dalje. Osnovano je 1947, pod imenom Gradsko pozorište. Dalekih pedesetih godina prošlog veka, Pozorište je imalo na umu političke momente razvoja savremene umetnosti. Tada je bilo potrebno pronaći alternativu akademizmu i konzervativizmu koji su negovala vodeća pozorišta u Jugoslaviji. Novo pozorište je pomoglo da se upoznamo sa onim što se dešavalo na vodećim svetskim pozornicama, te je ohrabrivalo prevode savremenog dramskog repertoara ali i uspostavljalo novi pozorišni jezik. Beogradsko dramsko pozorište je postalo primer, uživalo je veliku ljubav publike i finansijsku podršku države. Danas Beogradsko dramsko pozorište nastoji da omoguci autorima i glumcima da na njegovim scenama razvijaju savremeni pozorišni repertoar. Uvećani broj produkcija i česta gostovanja omogućavaju da scenska izvođenja novih drama budu široko dostupna publici.