UKRAĐENA LIČNOS’

PLAKAT 1 v4Milenko Vučetić
UKRAĐENA LIČNOS’

Reditelj: Milan Gutović
06. jul 2017.
Vila Stanković 21 čas
Predstava van takmičarske konkurencije

Po motivima teksta "Barabe" Milenka Vučetića
Režija i adaptacija: Milan Gutović

PODELA
Milan Gutović - Srećko Šojić
Statisti: Dejan Stojanović, Marko Rajković

 

O PREDSTAVI
Predstava „Ukrađena ličnos'“ je prikaz moralne slike praktične, moderne, prilagodljive osobe, kojoj su za postizanjeličnog cilja, uslovi bilo koje vrste neobično laki. Isti ti uslovi koji su njemu laki, za drugu osobu bi bili potpuno neprihvatljivi jer podrazumevaju poniženje i moralnu propast.

Sa spretnošću i duhom seoske bitange, položare i jajare, potura se Evropskoj Uniji kao kandidat za predsednika. Ni jedan postavljeni uslov njemu nije nimalo težak za ispunjenje, jer ništa što nudi njega lično ni malo ne košta. Izdaja je za njega potpuno prihvatljiva, a tu kolaboraciju naziva „saradnjom“.

Diktirajući svoju ponudu za funkciju predsednika, otkriva uz sve nakaznosti ponude i deo ličnosti koja ga čini scenski zanimljivom. Sve što izgovori oboji lakoćom prevare, spretno izvrće realnost i prilagođava je trenutku, a sve to čini virtuozno sa nevinošću koja povremeno postane slična nevinosti životinje.

Mislim da je ovaj prikaz suviše ozbiljan za veselu i laku predstavu koja vas očekuje. Smeh koji vas čeka biće zavesa koja će možda pokriti neke sličnosti ovoga lika sa aktuelnim osobama koje sumnjivo krase naše vreme i težak politički trenutak. Tekstove je sakupio i obradio, oslanjajući se na tekst Milenka Vučetića „Barabe“ . U predstavi se koristi Štrausov valcer.

Povezane vesti:

ČETVRTI FESTIVALSKI DAN