"VENTILATOR"

Karlo Goldoni

07.07. u 21 čas

Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház i Gledališče Koper

Trajanje: 90 minuta 

Reditelj: Jaka Ivanc

Scenograf: Greta Godnič
Kostimograf i autor maske: Andrej Vrhovnik
Kompozitor: Davor Herceg
Koreograf: Miha Krušič
Prevodioci: Srećko Fišer, Renata Vidić i Robert Lenard
Autor songova: Jure Karas
Svetlo: Jaka Varmuž
Lektor: Martin Vrtačnik
Asistenti režije: Renata Vidič i Robert Lenard

Igraju: Igor Štamulak, Lehel Šoltiš, Anja Drnovšek, Gorazd Živalec, Zoltan Širmer, Judit Laslo, Tjaša Hrovat (Vesna Pernarčič, alt.), Rok Matek, Daniel Husta, Aleš Valič (Jaša Jamnik, alt.).


O PREDSTAVI

Karlo Goldoni napisao je “Lepezu” u leto 1763. za Italijansku komediju u Parizu. To je tipična komedija zapleta a reditelj Jaka Ivanc postavlja je kao kraj civilizacije, na ruševinama sveta, uništenog globalnim zagrevanjem i raznim drugim atacima na prirodu. Ljudima je u takvim okolnostima ostao samo jedan razlog da žive - ljubav. Biće tu puno muzike i nesporazuma koji će pokušati da se reše na tri, čak četiri jezika…

Reditelj Jaka Ivanc: “Zanimalo nas je šta će biti na kraju, šta dolazi na kraju svega, ko preživljava i kako, i zašto... U igri smo pratili sva pravila komedije del arte. Bio je to veliki zalogaj, živi bend, različiti ljudi, ali vrlo spremni za rad, songovi se super uklapaju sa pričom, jezik je jedna od glavnih struktura predstave, jezici koji se govore su i umetnički znakovi predstave a i jedan od postulata naše komedije. Sve se događa u postapokalitično, pomalo distopično vreme. Doživeli su ga samo oni narodi koji su imali najveću stopu samoubistava…”

Duhoviti pisac songova Jure Karas kaže: “Ma nije bilo problema oko prevoda songova na razne jezike, malo Google translate pa onda Robert Lenard translate:) Kompozitor muzike Davor Herceg kratko kaže: “Muzika ima mirise mađarske, srpske, slovenske i talijanske kulture...”

Glumačke utiske sabrala je jedna od najmlađih u ekipi Judit Laslo: “Zahvalna sam za ovo iskustvo, imali smo sve elemente za dobru predstavu, jasne instrukcije, imali smo dobru ekipu, rekla bih savršenu, jako dobra energija je strujala između nas, imali smo i lepo vreme, jako puno smo se smejali... Sada nam samo nedostaje publika, jedva čekamo premijeru da vidimo kako će ljudi reagovati na našu predstavu.”

Slovenački glumački veteran Aleš Valič dodaje: “Velika je privilegija bio ovaj rad, oduševilo me kako smo došli do principa predstave a to će upravo oduševiti i publiku.”

Direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel: “Naša koprodukcija rezultat je višegodišnjeg prijateljskog odnosa dva teatra, gostovanja i pozorišnih kontakata. Sve je počelo pre nekoliko godina dolaskom stotinak Koprana u naše pozorište, potom smo razmenili predstave, onda je Katja Pegan prošle sezone kod nas režirala “Mikve” i evo nas stigli smo do koprodukcije, što je jedan viši stepenik te saradnje, i, rekao bih, i neka vrsta prekretnice, možda ne tako vidne u stvaralačkom radu Novosadskog pozorišta i Gledališća Koper ali to je benefit koji će se videti na duže staze, videće ga naša publika. Koprodukcija je najteži i najskuplji - ali i najkorisniji - oblik saradnje, tu korist vidi na koncu publika.”


O REDITELJU

Jaka Ivanc
Rođen je 1975. godine u Ljubljani. Diplomirao je pod mentrorstvom Dušana Jovanovića na ljubljanskoj Akademiji za pozorište, radio film i televiziju. Već sa svojim prvim projektom “Buba”, po tekstu našeg Mladena Popovića, u Mladinskom gledališću Ljubljana skrenuo je pažnju javnosti učestvovanjem u zvaničnom program Sterijinog pozorja. Između ostalog, u  Drami SNG-a režirao je “Paviljone” Milene Marković. Osim režijom, bavi se dramaturgijom, scenskim dizajnom i video artom. Režira i u dečjem pozorištu. Posebna karakteristika njegovog rada je da traži univerzalni vizuelni jezik za svaku dramu, s akcentom na njenu muzikalnost. Smatra se jednim od najoriginalnijih reditelja u Sloveniji. Dobitnik je niza nagrada. Trenutno zaposlen kao reditelj u Gledališu Koper.


O AUTORU

Karlo Goldoni
Karlo Goldoni (1707. - 1793.), italijanski komediograf i reformator komedije. Rodio se u Mlecima u imućnoj porodici doktora Giulija. Nisu ga privlačili izgledi da krene očevim stopama. Školovao se u Peruđi, na dominikanskome učilištu u Riminiju, odakle je pobegao sa družinom putujućih glumaca. Na kraju je diplomirao na Sveučilištu u Padovi. Idućih godina je pisao komične međuigre, tragikomedije i libreta za melodrame, ali i prve sastavke što najavljuju zrelo stvaralačko razdoblje, između 1748. i 1762. godine. Konzervativni protivnici pozorišne reformacije i ćudljivosti publike naveli su ga 1762. da se od Mletaka oprosti komedijom Jedna od zadnjih pokladnih večeri i pođe u Pariz raditi kao pisac predložaka za Comedie Italienne, pozorište koje je i dalje njegovalo italijansku komediju dell'arte, gde je Goldoni nastavio ulagati reformatorske napore da pisanim tekstom unaprijedi pozorišni izraz. Pre smrti na francuskom je sastavio Memoare, zapise o uspomenama na svoj raznoliki, pozorištu posvećeni život. Umro je u oskudici početkom u Parizu 1793.