Viseći snovi

Četvrtak, 11. avgust u 21 čas, Veliki grad Smederevske tvrđave

Flying people (Motus Modules), Strazbur, Francuska i Tvrđava Teatar

VISEĆI SNOVI NA BALKANU – KAO IKAR

Koreograf i plesač: BRIGITTE MOREL
Plesači: MARIE LE ROY, ANNABELLE KERN, IVAN FAVIER

Tehničari: Yves Morotti, Alessandro Bassani
Kostim: Jean Duntz

PREDSTAVA

Šta bi se desilo kada nas jedan prostor ne bi zadržao? Kada bi nas jedan deo života ostavio bez gravitacije? Kada bi se tepih pod našim nogama izdigao?

To bi bila druga vremenska sfera, koja bi se poigrala sa našim životima dozvolivši nam beskrajnu slobodu pokreta. Tako je Ikar pokušao da pređe granicu nemogućeg, granicu zabranjenu za čoveka. Ovo je sada drugi pogled na svet koji upoznajemo. Ovo je trenutak kada zaustavljamo kazaljke sata i trenutak kada ljudska istorija staje. Po prvi put telu dajemo bezgraničnu slobodu.

Poput povetarca, stižu nam zvuci daleke prošlosti iz krajeva u kojima je živeo Ikar. Zahvaljujući izuzetnim umetnicima, njihova nas muzika vraća u duboku prošlost i ujedno nosi u daleku budućnost, nama još stranu i nepoznatu.

TRUPA

Motus Modules je osnovala 2001. Brižit Morel, plesačica i koreograf, i Ives Moroti, tehničar i građevinski inženjer.

Nakon što je radila kao plesačica i koreograf, Brižit Morel se prvi put oprobala u plesu u vazduhu sa grupom Les Elastonautes i shvatila da je pravo zadovoljstvo raditi u vazduhu. Nakon što je nekoliko godina radila sa grupom Les Elastonautes, ona i Ives Moroti, u to vreme tehničar u grupi, odlučili su da osnuju svoju grupu kako bi oformili svoj lični pečat i pristup i istražili mogućnosti koje pruža bestežinski ples, kako bi osmislili duže i sveobuhvatnije sekvence u vazduhu i koreografiju ni na nebu ni na zemlji, gde sam prostor dovodi do boljeg dijaloga.

Grupu čine profesionalni plesači, koreografi i tehničari koji su nastupali na raznim mestima. Ovaj kreativni tim bavi se različitim umetničkim žanrovima i izrazima. Njihova glavna prednost? Sposobnost da ponude „program po meri”, da izvode predstave koje su prilagođene najrazličitijim urbanim prostorima, da prilagode sekvence odabranim temama.

Rezultat? Izvedbe između neba i uzdignutih zdanja koje koriste fluidnost vazduha kako bi stvorili svet koji beskrajno lebdi i okreće se, uzdignute emocije, svet iz snoviđenja i mašte, magične trenutke uzvišene u vazduhu; biti jedno sa publikom, doći do njih kako bi nastupili u njihovom prostoru i podelili sa njima poetske trenutke, poetske za sve uzraste.

Motus Modules radi zajedno sa koreografom Herve Diasnas. Kako bi obogatili svoj koreografski izraz, grupa je za njega osmislila sistem letenja koji dozvoljava plesaču da izvodi ples u bestežinskom stanju vazduha i u gravitaciji na zemlji. Ovo partnerstvo je proizvelo tri predstave: Vol éclair d’une libellule (Kratak let vilinog konjica) 2002, Chroniques aériennes (Vazdušne priče) 2005, Le rêve des ombres (Snovi senke) 2008; četvrta predstava, Diaphane avatar (Prozračni avatar) planirana je za jesen 2010.

Motus Modules grupa putuje širom sveta još od 2001. i stvara predstave pune emocija sa scenama iz nekog drugog sveta i magičnim trenucima u vazduhu od klasičnih pozorišta do parkova, istorijskih spomenika i prostora pod otvorenim nebom. Motus Modules stvara koreografske predstave ni na nebu ni na zemlji.

Prostor, bilo gde, na kom god mestu, može da unapredi dijalog i ples: trgovi, bašte, železničke stanice, fabrike, muzeji, istorijski spomenici…

Plesači izvode: uz objekte (vertikalni ples); u zatvorenom prostoru (koreografija sa konstrukcijama koje se nalaze nad glavama); na otvorenim prostorima (veliki eksponati sa kranskih konstrukcija; ples u vazduhu sa kablovima postavljenih među zgradama); razni drugi otvoreni prostori, parkovi i bašte (viseće predstave sa drveta)…

Prostorije koje grupa koristi „Le Lieu” su nekada bile za kamione. Nalaze se u selu u Alzasu u unutrašnjosti Francuske i istovremeno se koriste kao laboratorija, sala za probe, radionica, skladište i kao gostionica u kojoj su umetnici dobrodošli, kao mesto u kom će deliti svoje kreativne radove.

Prkoseći gravitaciji, plesači nas vode u jedan poetski, zabavan svet.